11 ayın sultanı Ramazan’ın en beğenilen vakitlerinden biri de sahur vakti. Tüm gün tutacağımız ve kabul olacağına inandığımız oruçlarımızın sevabını katlamak için kalktığımız sahura, tüm gün biri tok tutacak ve susatmayacak yiyecekler hazırlamak istiyoruz. Sahurda yiyeceklerimizin besin pahaları son derece kıymetli. Biz de sizler için birbirinden lezzetli, hemencecik hazırlanan, tüm gün tok tutacak ve susatmayacak olan sahur tanımlarını derledik. Şimdiden herkese afiyet olsun…
1. Domates Soslu Kızartma
Domates Soslu Kızartma Materyaller:
Domates Soslu Kızartma Yapılışı:
Patlıcan, kabak ve patatesleri soyun ve dilimleyin.
Dilimleri tuzlu suda bekletin.
Soğanları ince ince doğrayın.
Domatesleri rendeleyin.
Sarımsakları ezin.
Soğanları sıvı yağda pembeleştirin.
Domates rendesi, sarımsak, domates salçası, tuz, karabiber, pul biber ve kekiği ekleyin. Karıştırın ve kısık ateşte pişirin.
Dilimlenmiş patlıcan, kabak ve patatesleri kağıt havlu ile kurulayın.
Sıvı yağı kızdırın ve patlıcan, kabak ve patatesleri kızartın.
Kızarmış zerzevatları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.
Sebzeleri servis tabağına yerleştirin ve üzerine domates sosunu gezdirin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 233
Protein: 5 gram
Yağ: 13 gram
Karbonhidrat: 26 gram
Lif: 7 gram
Şeker: 7 gram
Sodyum: 587 miligram
2. Sigara Böreği
Sigara Böreği Gereçler:
10 adet yufka
250 gram beyaz peynir
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Sigara Böreği Yapılışı:
Beyaz peyniri bir çatalla ezin ve maydanozları ince ince kıyın.
Yufkaları üçgen biçiminde kesin.
Yufkanın geniş kısmına 1 yemek kaşığı peynirli karışımdan koyun ve kenarlarını içe katlayarak rulo halinde sarın.
Sigara böreği rulolarının kenarlarını yavaşça bastırarak yapışmasını sağlayın.
Yumurtayı çırpın ve böreklerin üzerine fırça yardımıyla sürün.
Sıvı yağı tavada kızdırın ve sigara böreklerini kızartın.
Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.
Servis yapmadan evvel üzerine karabiber ve pul biber serpiştirin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 92
Protein: 3 gram
Yağ: 6 gram
Karbonhidrat: 7 gram
Lif: 1 gram
Şeker: 0.5 gram
Sodyum: 169 miligram
3. Avokado Ezmesi
Avokado Ezmesi Materyaller:
Avokado Ezmesi Yapılışı:
Avokadoları ortadan kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Kabuklarını soyup avokadoları bir kaseye alın.
Avokadoların üzerine limon suyunu ekleyin ve bir çatalla ezerek püre haline getirin.
Sarımsağı da ezin ve avokado püresine ekleyin.
Tuz ve karabiberi de ekleyin ve karıştırın.
Dilerseniz birkaç yaprak maydanoz yahut dereotu da ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız avokado ezmesini ekmek yahut krakerlerle servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 123
Protein: 2 gram
Yağ: 11 gram
Karbonhidrat: 6 gram
Lif: 5 gram
Şeker: 1 gram
Sodyum: 147 miligram
4. Menemen
Menemen Gereçler:
Menemen Yapılışı:
Domatesleri soyun ve küp küp doğrayın. Biberleri de küçük modüller halinde doğrayın. Soğanı da yemeklik doğrayın.
Geniş bir tava yahut tencereye zeytinyağını alın ve kızdırın. Doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun.
Ardından biberleri de ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Son olarak domatesleri, tuzu ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.
Tavanın kapağını kapatın ve orta ateşte domatesler yumuşayana kadar pişirin.
Yumurtaları bir kasede çırpın ve domatesli karışımın üzerine dökün.
Bir spatula ile karıştırarak pişirin ve suyu ekleyin. Karıştırarak pişirmeye devam edin.
Yumurtalar piştikten sonra ocağı kapatın ve üzerine doğranmış maydanoz ve dereotu ekleyin.
Sıcak servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 129
Protein: 6 gram
Yağ: 10 gram
Karbonhidrat: 5 gram
Lif: 1 gram
Şeker: 4 gram
Sodyum: 331 miligram
5. Sarımsaksız Havuç Tarator
Sarımsaksız Havuç Tarator Gereçler:
4 orta uzunluk havuç
1 su bardağı süzme yoğurt
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı taze limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Sarımsaksız Havuç Tarator Yapılışı:
Havuçları soyun ve rendeleyin.
Süzme yoğurdu bir kaseye alın ve içine rendelenmiş havuçları ekleyin. Karıştırın.
Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu da ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Karışımı bir servis tabağına aktarın ve üzerine kırmızı pul biber serpin.
Kıyılmış maydanoz ile servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 102
Protein: 3 gram
Yağ: 8 gram
Karbonhidrat: 5 gram
Lif: 2 gram
Şeker: 4 gram
Sodyum: 212 miligram
6. Sarımsaksız Cacık
Sarımsaksız Cacık Materyaller:
Sarımsaksız Cacık Yapılışı:
Salatalığı soyun ve rendeleyin.
Yoğurdu bir kaseye alın ve içine rendelenmiş salatalığı ekleyin. Karıştırın.
Zeytinyağı ve tuzu da ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Kıyılmış dereotunu da ekleyin ve karıştırın.
Cacığı servis yapacağınız tabağa alın ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
İsteğe nazaran daha fazla tuz ve dereotu ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 66
Protein: 4 gram
Yağ: 4 gram
Karbonhidrat: 4 gram
Lif: 0 gram
Şeker: 4 gram
Sodyum: 303 miligram